donderdag 18 juni 2015

Serie gelijkenissen: het visnet

Serie: gelijkenissen - het visnet

Lezen: Mattheüs 13:47-51

Zingen: 
-
Activiteit: Vissen met een schepnetje, magneetvissen vangen en sorteren

Les: In het net werden goede en slechte vissen gevangen, en daarna van elkaar gescheiden. Zo zal het ook zijn bij de wederkomst. Waar hoor ik bij?

Link: 

Suggesties alternatieve activiteiten: 
- Vissen schilderij of mobile maken

Beschrijving:
Als inleiding op dit gezinsmoment gingen we op de tuin met een schepnetje aan de slag. De inhoud van het netje werd steeds geleegd in een emmer met slootwater en daarna met elkaar bekeken. Jammer genoeg kregen we dit keer geen visjes te pakken, meestal zwemmen er heel veel, maar dit keer was er juist geen visje te bekennen... Ondanks dat zaten we toch gelijk in het thema: 'het visnet'. 

's Middags vertelde ik het verhaal en liet met behulp van een netje en 2 verschillende soorten chips zien wat er gebeurd bij het gebruik van een 'treknet' zoals in de tijd van de Bijbel gebeurde: het net trekt alles mee, goede en slechte vissen (chips dus deze keer ;-)). Als de vissers hun net op het strand getrokken hebben, gaan ze de vissen scheiden: de goede vissen werden in vaten gedaan en de slechte vissen werden weggegooid. Zo zal het ook gaan bij de wederkomst. Na de uitleg van deze gelijkenis mochten de meiden aan de slag.

Van tevoren hadden we van papier 2 soorten visjes geknipt. Aan elk visje zat een paperclip. 
We legden een deken op de grond (de boot) en strooiden de visjes in het rond. Met een lange magneetstift mochten de meiden vervolgens om de beurt de visjes vangen. Oké, niet met een net dus zoals in de gelijkenis, maar daar waren ze 's morgens al mee bezig geweest...
Toen alle vissen gevangen waren mochten ze gesorteerd worden. Zo'n simpel spel, maar de meiden konden er geen genoeg van krijgen!  




Bij de voorbereiding bij deze serie maken we regelmatig gebruik van de boekjes 'Verborgen schatten in gelijkenissen' van M. Quist - boekjes waarin gelijkenissen aan kinderen worden uitgelegd. Voor de meiden (5 en 2 jaar) nog net iets te moeilijk, maar wel prettig bij de voorbereiding! 

2 opmerkingen: